Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Nedir?
Dişlerin görevlerini sağlıklı yapabilmesi, çene kemiğinde birbirleri ile uyumlu olarak konumlandırılmasına yönelik tedavileri gerçekleştiren diş hekimliği dalına ortodonti denir. Ortodonti tedavisinde uzmanlaşan diş hekimine ortodontist adı verilir.
Ortodonti Tedavisi Neyi Kapsar?
Ortodonti deyince genelde diş teli tedavisi akla gelse de ortodontinin çalışma alanı daha geniştir. Çapraşık ve ayrık dişlerin düzeltilip yeniden konumlandırılması, çene kapanış bozukluklarının tedavisi ve çene seviyesi farklılıklarının giderilmesi ortodontinin alanına girer.
Ortodonti Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Diş ve çene sağlığının korunması açısından ortodonti tedavisi büyük önem taşır. Çapraşık ve ayrık dişler ile çene kapanış bozukluğu zamanla tedavisi zorlaşan daha büyük problemlere neden olabilir. Ortodonti tedavisi ile sağlıklı şekilde konumlandırılmış dişler hem işlevini daha iyi yerine getirir hem de daha estetik görünür.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodontide tüm tedaviler kişiye özeldir. Her hasta için özel olarak hazırlanan aparey’ler kullanılarak yapılır. Aparey, ortodonti tedavisinde kullanılan aygıtların genel ismidir. Sabit ve hareketli olabilen apareyler, tedavi planına göre ağız içinde veya ağız dışında kullanılır. Ark teli, braketler, lingual retainer, yüz maskesi, chin-cup, headgear gibi apareyler, ortodonti tedavisinde başlıca kullanılan aygıtlardır.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişlerin belli bir plana göre kademeli şekilde hareket ettirilmesine yarayan diş teline, ortodonti tedavisinde ark teli denir. Diş teli tedavisi braketler ile birlikte gerçekleştirilir. Braket, dişlerin üzerine yapıştırılan, içinden tellerin geçirildiği apareydir. Diş teli braketlerin içinden geçerek birbirine bağlanmış olur. Hastanın dişlerindeki soruna bağlı olarak ortodontist tarafından yapılan tedavi programı ile dişlere kuvvet uygulanır. Tedavi ortalama 6 ila 24 ayda tamamlanır.
Lingual Ortodonti (Gizli Tel) Nedir?
Lingual ifadesi, ortodontide dişlerin dil ile temas ettiği iç yüzeyleri belirtmek için kullanılır. Lingual ortodonti dişlerin dışarıdan görünmeyen iç kısımlarına takılan diş teli ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Görünmez diş teli estetik beklentileri yüksek olan hastalara büyük kolaylık sağlamaktadır.
Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak) Nedir?
Diş teli tedavisini tercih etmeyen hastalar için şeffaf plak ile yapılan ortodonti tedavisi büyük rahatlık sunar. Bu tedavide kişiye özel olarak seri halinde üretilen ve dışarıdan kolay görünmeyen plaklar kullanılır. Şeffaf plaklar, özel durumlarda 1 ila 2 saatliğine ağızdan çıkarılabilir. Bu da hastalara sosyal yaşamlarında önemli avantaj sağlar. Dişlerin temizliğini yapmak diş teli takan hastalara göre daha kolaydır.
Ortognatik Cerrahi ( Çene Cerrahisi) Nedir ?
Ortognatik Cerrahi, erişkin insanlarda, alt çene ve üst çenenin birbirine normal pozisyonda konumlanmadığı veya dişlerin ağız kapalı pozisyondaken birbirleri ile oturmadığı durumlarda , çene ve diş pozisyonlarının olması gerektiği pozisyona getirilmesi için yapılan cerrahi işleme denir.
Tedaviye başlamadan önce hastanın kafa grafileri ( panaromik, sefalometrik, üç boyutlu grafiler vs. ) çekilerek incelenir. Daha sonra detaylı bir konsültasyon (ortodonti uzmanı, çene cerrahisi uzmanı ve diş hekimi tarafından ) yapılır. Tedavi öncesi hastanın tedavisi hakkında kafasına takılan tüm soruları hekimleri ile paylaşması gereklidir. Tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirilen hasta, hekimleri ile tedavi planını takip eder.
Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var mıdır?
Çocuklarda kalıcı ortodonti tedavisi için daimi dişlerin tamamı çıkmalıdır. Yani ortalama 12 yaşından sonra daimi ortodonti tedavisi yapılabilir. Kalıcı dişleri tamamlanmış herkes, üst yaş sınırı olmaksızın ortodonti tedavisi yaptırabilir. 8 ila 12 yaş arasındaki çocuklara ise koruyucu ortodonti tedavisi ile müdahale edilerek problemin büyümesi önlenebilir.
Ortodonti Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodonti tedavisine devam eden hastalar ağız ve diş temizliğine ekstra dikkat etmelidir. Tel ve braket takılan dişlerde gıda artıkları daha kolay birikir ve diş plağı oluşumunu tetikler. Havuç, elma, ayva gibi sert gıdalar bıçakla kesilerek yenmelidir. Kabuklu kuruyemişler dişlerle kırılmamalıdır.
Apareylerin Kırılması ya da Bozulması Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Diş telinin kopması, braketlerin kırılması ya da şeffaf plakların kaybolması durumunda vakit geçirmeden doktorunuzdan randevu almalısınız. Gecikme durumunda tedavi planlaması ve süresi uzayacaktır.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Ortodonti tedavisi ortalama 6 ila 24 ay sürer. Uygulanan tedavinin ve hastadaki problemin şekline göre tedavi süresi belirlenir.
Sorunuz mu var?
WhatsApp hattımız üzerinden bizlere her zaman sorularınızı sorabilirsiniz, online randevu oluşturabilirsiniz.
Mükemmel74 değerlendirmeler göre.Beyza Nur Çakır2023-03-18Dişçi korkum olduğu için dolgumu sürekli erteliyordum. Keşke ertelemeyip Dt. Murat beye daha önceden gelseymişim. Eli gerçekten çok hafif hiç ağrı hissetmedim. Kesinlikle korkmadan gidebileceğiniz bir hekim kliniğin hijyeni de en üst seviyede.Kemal YILMAZ2023-03-05Murat hoca Diş Fakültesi açsa hiç düşünmeden 2 evladımı da öğrencisi olarak gönderirim. Tüm ailemizi diş muayenesi korkularımızdan arındırdı. Israrla tavsiye ediyorum.Fatoş Yılmaz2023-01-22Merve hoca çok guleryuzlu ve çok başarılı bir hekim. Gecenin bir yarısı gidip mızmızlık yapmama rağmen o kadar naif ve kibar yaklaştı ki gerçekten çok memnun kaldım böyle doktorlar iyiki var ❤️selim cabir2023-01-17Çok profesyonel ve işinin ehli çalışanlardan oluşan profesyonel bir ekip. Diş önemli. Bu konuda güven duyabileceğim klinik burası diyorum. Ana diş gibi sağlam ve kullanışlı implant yaptılar. İşleri güçleri rast gitsin. Tekerlerine taş değmesin.Nuri Yiğitoğlu2023-01-03Ankara'dan İstanbul'a gittim. 2 implant yaptırdım. Bütün çalışanları güler yüzlü ve Profesyonel. Murat hocam zaten işin ehli. Başarılar diliyorum.Ecem Merve Okay2022-10-22Neredeyse 6 senedir hem ilaç allerjim hem de korkum yüzünden ağzımda sağlam diş kalmamıştı. Kıdem Diş Polikliniğiyle tanıştığım günden beri o kadar mutluyum ki anlatamam. Personellerinin ilgisi,temizliği hepsi harika. Ben Murat Hocada tedavi görüyorum ama tüm hekimlerinin çok iyi olduğuna eminim. Süreci hiç uzatmadan ve gereksiz işlemlerle vakit kaybetmeden tedaviyi planlayıp başladık. Tedavilerden sonra ağrı kesici içme gereği bile duymuyorum. Murat hocanın eli o kadar hafif ki ağrı çekmek mümkün değil. Hem dişçi korkumu yendim hem de ağrılarım kesildi. İyi ki diyorum sadece????Burak Yilmaz2022-09-26Çalışanlar son derece nazik ve güler yüzlü. Ağrısız ve hızlı bir şekilde dişimdeki problemleri ortadan kaldıran Murat Hoca’ya çok teşekkürler...